Храната е удоволствие за тялото и душата :) ;) - Пълнени Тиквички

Ето малко произведения 
от различен вид


 Приготвени с любов и внимание към хората в къщи :)


Пълнени Тиквички



Пълнени тиквички с ориз и кайма :) 

Става както за вечеря така и за обяд 
Ето и рецептата за това ястие:

1 кг. тиквички
1 средно голяма глава - лук
1 ч.ч. - ориз
250 гр. - кайма смес
1 с.л. сол
черен пипер и чубрица на вкус
5 с.л. доматен сок
олио за запържване на продуктите
вода за покриване на тиквичките 
За соса:
1 кофичка - кисело мляко
2 - жълтъка
3 с.л. брашно
1/2 ч.л. - лимонов сок
1-2 скилидки чесън
100 гр. - мазнина (олио, краве масло, маргарин)
500 гр. - бульон (аз слагам пилешки)
Сол на вкус + черен пипер

Магданоз за поръсване на готовото ястие 

Приготовление: 
Тиквичките са издълбават и поставят в тавичката, в тенджера или тиган се запържват , лука, каймата, ориза и подправките след което се пълнят тиквичките в тавичката. Заливат се със водата  и доматения сок. Изпичат се тиквичките докато водата се изпари.
Сос:  Брашното се запича лекичко в тигана след което се залива с мазнината и се бърка докато стане крем образно, след което заливам с бульона и като се сгъсти слагам стритите скилидки чесън (или лъжица сух чесън) докато заври. Прибавям киселото мляко и разбитите в него жълтъци като не забравям да бъркам усилено за да не стане на "вълци" както казва баба ми.
Солта и черния пипер слагам накрая.

Това е в общи линии направата на ястието, което обичаме в къщи. Мъжът ми казва, че до сега не е обичал бял сос, но откакто аз съм го "открехнала" няма проблем с това :)
Тиквичките стават и за бебета от 8 месеца на горе. Естествено без добавките от сол, черен пипер и сухия чесън.
Синът ми много я харесва и за това доста често си хапваме Пълнени Тиквички, Пиле фрикасе, Пълнени чушки с прибавка белия сос (бешамел)

Коментари

Популярни публикации