Новогодишни пържоли :)




Онзи ден ги качих във facebook, но ги показах само на приятелите и познатите.
Получих запитвания за гъбения сос за това и сега ще направя едно кратко описание на него тук, заедно с останалите нещица включени в менюто за Нова Година :)

Гъбен сос: 

Продукти:
1.   300 гр. - гъби печурки
2.   1 с. л.   - краве масло (може и растително)
3.   2 с. л.  - брашно
4.   1 ч. ч.  - вода
5.   2 с .л.  - олио

6.   Черен пипер на вкус
7.   Сол на вкус


Приготвяне:

Гъбите и мазнината, поставям в една купичка ги слагам в микровълновата фурна докато се свият и придобият сварен цвят. Не прекалявайте, защото ще се свият много, а така или иначе ще има допълнителна обработка по късно.

В тиган на котлона слагаме олиото да се загрее, изсипваме двете лъжици брашно и го запържваме леко, бъркаме с дървена лъжица, постепенно и внимателно прибавяме водата разбърквайки интензивно, целта е да се получи гладък крем. Прибавяме гъбите със така получения сос при варенето и продължаваме да разбъркваме ... слагаме сол на вкус и черен пипер и сме готови за сервиране :)
По принцип соса го правя веднага след изпичането пържолите в тигана. Отнема най много 5 минути :).

Весел празник, на всички Ивановци от мен. Останалата част от менюто ще я запишем по късно тук ;)  


Руло Стефани

Продукти:

 1.   1 кг. Кайма (60% телешка+ 40% свинска)
 2.  2 моркова
 3.  4 кисели краставички
 4.  3 - 4 яйца
 5.  Фолио за печене
 6.  Продълговата тава (може и терина)
 7.  Кимион, черен пипер, чубрица, магданоз
 8.  Сол (ако каймата не е солена)
 9.  1 щипка - сода за хляб
10. 1 крайче хляб намокрено с вода
11. олио или маргарин
Приготвяне:

Каймата се омесва с хляба, 1 яйце, подправките, содата за хляб, солта и се оставя в хладилника да престои на хладно. Останалите яйца се сваряват добре и се обелват. Киселите краставички и морковите се нарязват на филийки. Разстила се каймата върху фолиото и се редят киселите краставички, морковите, яйцата. Завива се внимателно във формата на руло.










Коментари

Популярни публикации