Новогодишни пържоли :)
Онзи ден ги качих във facebook, но ги показах само на приятелите и познатите.
Получих запитвания за гъбения сос за това и сега ще направя едно кратко описание на него тук, заедно с останалите нещица включени в менюто за Нова Година :)
Гъбен сос:
Продукти:
1. 300 гр. - гъби печурки
2. 1 с. л. - краве масло (може и растително)
3. 2 с. л. - брашно
4. 1 ч. ч. - вода
5. 2 с .л. - олио
6. Черен пипер на вкус
7. Сол на вкус
Приготвяне:
Гъбите и мазнината, поставям в една купичка ги слагам в микровълновата фурна докато се свият и придобият сварен цвят. Не прекалявайте, защото ще се свият много, а така или иначе ще има допълнителна обработка по късно.
В тиган на котлона слагаме олиото да се загрее, изсипваме двете лъжици брашно и го запържваме леко, бъркаме с дървена лъжица, постепенно и внимателно прибавяме водата разбърквайки интензивно, целта е да се получи гладък крем. Прибавяме гъбите със така получения сос при варенето и продължаваме да разбъркваме ... слагаме сол на вкус и черен пипер и сме готови за сервиране :)
По принцип соса го правя веднага след изпичането пържолите в тигана. Отнема най много 5 минути :).
Весел празник, на всички Ивановци от мен. Останалата част от менюто ще я запишем по късно тук ;)
Руло Стефани
Продукти:
1. 1 кг. Кайма (60% телешка+ 40% свинска)
2. 2 моркова
3. 4 кисели краставички
4. 3 - 4 яйца
5. Фолио за печене
6. Продълговата тава (може и терина)
7. Кимион, черен пипер, чубрица, магданоз
8. Сол (ако каймата не е солена)
9. 1 щипка - сода за хляб
10. 1 крайче хляб намокрено с вода
11. олио или маргарин
Приготвяне:
Каймата се омесва с хляба, 1 яйце, подправките, содата за хляб, солта и се оставя в хладилника да престои на хладно. Останалите яйца се сваряват добре и се обелват. Киселите краставички и морковите се нарязват на филийки. Разстила се каймата върху фолиото и се редят киселите краставички, морковите, яйцата. Завива се внимателно във формата на руло.
Коментари
Публикуване на коментар