Дърпана баница

Дърпана баница


Както се казва: Дрипава циганка и пред царя излиза ... Благодарение на мацката от Черпак с мерак http://zi4e57.blogspot.com/ успях да увладея техниката и тънкостите за дърпане на баници. Мъжът ми си облиза пръстите и каза че съм се справила добре като за първи път... Нищо не остана, но пък повода беше супер :) 8-ми март си е празник от всякъде и нали все пак трябва да има нещо по-така на масата направих баничка :)
Ето и резултата:

ПРОДУКТИ:
400-450 мл -хладка вода
1 ч.л.- сол
3 с.л.- олио
1 с.л.- оцет 
около 1 кг -брашно

400гр-сирене за ръсене
1 пакетче масло 
олио за мазане и дърпане на корите 
1 яйце за мазане


ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвам тесто от брашното, хладката вода, солта, олиото и оцета. 
Накъсвам на 7-8 топки, покривам с прегъната на две кърпа, като горната част е мокра, а долната – суха. 
Оставям тестените топки да починат 20 мин.
Когато са готови всяка една от топките потапям в олио и започвам да дърпам както мекици но на тънък лист.Аз я слагам на плота и дърпам постепенно от всички краища и се получава много тънък лист.
Мажа го с олио и поръсвам със натрошено сирене и завивам на руло като се старая да не е стегнато навито а рехаво.
Преди да го сложа в подмазана обилно с масло тава го усуквам.
Така правя всички топки. 
Разбивам яйцето много хубаво и мажа отгоре баницата.
Режа парчета масло и слагам върху баницата.
Пека на 190 градуса.
Когато е готова я завивам с кърпа да се задуши и омекнат коричките. 



Страхотен вкус :)

Заповядайте !!!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации